onsdag 23. oktober 2013

Årets konkurranse: Canta al mar 2013

God morgen fra Schiphol! Det føles bra å være i gang, og vi gleder oss til å komme fram til Calella i kveld og delta på åpningskonserten. Denne dagen blir lang, men forhåpentligvis fin.

Cantus deltar i år i den Interkultur-arrangerte konkurransen «Canta al mar 2013». Konkurransen går av stabelen 23.-27. oktober, og foregår i Calella/Barcelona i Spania. 40 kor fra 19 nasjoner, til sammen omtrent 1300 sangere, møtes for å konkurrere og synge en lang rekke konserter i de fem dagene arrangementet varer.  Forhåpentligvis blir det også tid til litt sightseeing eller avslapning mellom slagene.
Organisasjonen Interkultur arrangerer en rekke korkonkurranser verden over hvert eneste år. Det er denne organisasjonen som stod bak «Xinghai Prize International Choir Championships» i Guangzhou i Kina, der Cantus deltok og vant i damekorklassen i 2012. Vi har også deltatt i flere av Interkulturs konkurranser tidligere. Å delta i en konkurranse arrangert av Interkultur gir en trygghet på at det er kvalitet over konkurransen og at den foregår på en ryddig og god måte. Alle Interkulturs konkurranser følger de samme kriteriene, både med tanke på organisering og poengsystem. Vi håper og tror dermed at vi vet omtrent hva vi går til i konkurransen! Så får vi se om det dukker opp noen overraskelser underveis – det har jo hendt før når Cantus er på tur…

Når man konkurrerer, har man vanligvis 15-20 minutters sangtid. Dette betyr vanligvis at man synger rundt 3-5 musikkstykker; avhengig av lengden på verkene man har valgt. Ofte ligger det føringer for repertoarvalget – for eksempel kan det være et krav at man fremfører musikk skrevet i en bestemt tidsepoke, eller at komponister fra et bestemt land skal være representert.

Cantus deltar i sakral klasse og damekorklassen i Canta al mar, og her er sangtiden henholdsvis 15 og 20 minutter. For vår del betyr dette at vi fremfører tre musikkstykker i sakral klasse og fire i damekorklassen. I sakral klasse kan vi framføre tre valgfrie sanger, og det er dermed opp til oss selv å sørge for å vise forskjellige kvaliteter med koret gjennom repertoarvalget. I damekorklassen, derimot, er kriteriene for repertoar strengere. Her skal den første sangen være skrevet av en komponist fra korets hjemland, mens sang nummer to skal komme fra et annet kulturelt område enn hjemlandet. Sang nummer tre må være skrevet av en komponist født etter 1950, mens den fjerde og siste sangen er helt valgfri.

Begge klassene vi deltar i, skal foregå i en kirke i Barcelona som heter Basilica de Santa Maria del Pi. Vi har kikket på bilder av kirken, og har et stort håp om at dette blir et flott lokale å synge i!
  


 
1 kommentar: