fredag 30. oktober 2015

Tolosa Choral Contest 2015Tolosa Choral Contest er absolutt ikke som alle andre korkonkurranser! Her kommer en liten forklaring på hvorfor det er ekstra spennende å delta i nettopp denne konkurransen.

Konkurransen i Tolosa er en av de som har holdt stand i årevis. Mest sannsynlig fordi de siler ut hvilke kor som får delta. For å få innpass må man sende inn lydopptak og søknad, og deretter velger arrangørene hvilke kor som får konkurrere. Cantus deltok på denne konkurransen i 1997, så det er veldig kjekt å være tilbake i baskerland.

I år er det åtte kor som er tatt ut i voksenkorkonkurransen og alle må synge til sammen fire obligatoriske sanger i tillegg til eget repertoar. To av disse obligatoriske sangene er på baskisk, noe som virkelig er en utfordring siden baskisk er et språk som hverken har et kjent opphav eller som ligner på noe annet språk vi har hørt før. Heldivis elsker vi utfordringer! De baskiske sangene er på programmet fordi arrangøren ønsker å framheve det baskiske språket - et av mange språk som var forbudt i Spania under Franco-diktaturet fra 1936 til 1975.

Premieutdelingen er også særegen for Tolosa. Det er nemlig kun noen få representanter fra koret som får være til stede når vinneren annonseres. Dette gir konkurransen et ekstra spenningsmoment. 

Likevel er det mest spesielle med Tolosa Choral Contest at man ikke konkurrerer i klasser for like kor slik som er vanlig i andre konkurranser. Her konkurrerer vi i polyfon klasse og folklore/populærmusikk mot både blandakor og like stemmer. Dagen i dag har gått med til øving, lydprøve og konsert i en vakker by som heter Ordizia. Vi var forberedt på en veldig tørr konsertsal før lydprøvene, og ble positivt overrasket etter at vi fikk prøvd den ut. I tillegg er sangere som har slitt med forkjølelse og annen sykdom på bedringens vei, så dette har virkelig vært en positiv oppladning før morgendagen. Vi gleder oss til å gi gass i morgen kveld :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar